Brangūs klaipėdiečiai,

Artėjant didžiausioms metų šventėms, asociacijos „Mano miestas Klaipėda“ vardu noriu pasveikinti Jus ir kartu su Jumis pasidžiaugti, kad Dievui leidus, nugyvenome dar vienus prasmingos veiklos ir įspūdžių kupinus metus.

2016-uosius pradėjome mūsų tradiciniu renginiu – sueiga, kurios metu, kaip jau tapo įprasta, pristatėme asociaciją Klaipėdos miesto bendruomenei. Sueiga vyko Klaipėdos šv. Pranciškaus onkologijos centre, tad miestiečiai turėjo galimybę susipažinti ne tik su asociacijos steigėjais, asocijuotais nariais bei valdymo organais, bet ir su onkologijos centru, jo veikla. Per sueigą viešai į asociaciją priėmėme naujus narius, pasirašėme sutartis su naujais socialiniais partneriais. Tai darėme neatsitiktinai. Veiklos viešumas ir skaidrumas yra viena iš pamatinių mūsų bendruomenės vertybių, o sueigos – puiki proga tai parodyti ir kartu pakviesti miestiečius jungtis prie mūsų veiklos.

Kita mūsų sueiga vyko vasarą – birželio mėnesį. Jai pasirinkome Klaipėdos geležinkelio stotį, kurioje savo pasirodymu ant geležinkelio platformos mus ir sueigos svečius džiugino Klaipėdos muzikinio teatro baleto artistų trupė. Stotis asociacijos renginiui buvo pasirinkta su tikslu atskleisti šios ypatingos Klaipėdai vietos svarbą, kartu atliepti į bendrą visai Lietuvai masinės gyventojų emigracijos problemą. Sueigos metu kvietėme išvykusius miestiečius grįžti, iškabinome plakatus ant geležinkelio stoties durų su užrašais „Laukiame sugrįžtančių“ bei „Sveiki, sugrįžę“. Renginio metu suorganizavome akciją – mobiliaisiais telefonais per socialinius tinklus išsiuntėme raginimus savo išvykusiems draugams ir artimiesiems grįžti namo į savo gimtąjį Klaipėdos miestą. Tikimės, kad tai paskatino tiek išvykusius, tiek ir likusius miestiečius, o ypač tuos, nuo kurių sprendimų priklauso Klaipėdos ateitis, ieškoti būdų, kaip paversti Klaipėdą traukos centru.

Paskutinė šių metų sueiga vyko naujajame Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pastate. Sueigos dalyviai turėjo unikalią galimybę apžiūrėti komisariato patalpas ir policijos pareigūnų ekipiruotę. Renginio metu asociacija pasirašė bendradarbiavimo sutartis su policijos komisariatu ir Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuru. Tai nuteikė geriems bendriems darbams Klaipėdos labui ateičiai.

Asociacijos veiklos tinklelis šiais metais buvo gausus renginių. Be jau aukščiau aprašytų tradicinių sueigų asociacija įgyvendino didelio visuomenės susidomėjimo sulaukusį Klaipėdos „Ryto“ vaikų globos namų auklėtinių finansinio edukavimo projektą. „Ryto kinoteatro“ metu globos namų auklėtiniai mokėsi užsidirbti pinigus, gamino skanėstus, kuriuos už specialiai šiam projektui pagamintus pinigus, pirko lankytojai, o paskui iš tų pačių pinigų visi įsigijo bilietus į globos namų salėje vykstantį kinoseansą. Tokie kinoseansai buvo organizuojami visą pirmąjį šių metų pusmetį. Projekto pabaigoje globos namų auklėtiniai savo uždirbtus pinigus galėjo iškeisti į vertingas dovanas. Tokiu būdu siekėme ugdyti vaikų verslumą ir suvokimą, kad pragyvenimui reikia užsidirbti. Paskatinti projekto sėkmės, 2017 metais šį projektą įgyvendinsime Klaipėdos miesto socialinių paslaugų centro „Danė“ vaikų globos namuose.

Siekdami paskatinti klaipėdiečių pilietiškumą, 2016 metų pavasarį suorganizavome Politinių partijų mugę, kurioje dalyvavo visos didžiosios Lietuvos politinės partijos, mugės debatuose partijas atstovavo jų aukščiausi vadovai, renginį moderavo žurnalistas Edmundas Jakilaitis. Rugsėjo mėnesį, artėjant rinkimams į Lietuvos Respublikos Seimą, kartu su jaunimo iniciatyvomis „Žinau, ką renku“, „Man ne dzin“ ir Klaipėdos jaunimo organizacijų asociacija „Apskritasis stalas“ visose Klaipėdos rinkimų apygardose surengėme viešus kandidatų į Seimą debatus. Įsitikinome, kad debatai yra viena iš efektyviausių kandidatų prisistatymo rinkėjui formų. Jų metų miestiečiai turėjo galimybę išgirsti kandidatus gyvai, užduoti jiems klausimus, palyginti juos vienus su kitais ir atsakingai išsirinkti tuos, kurie jų interesus atstovaus geriausiai.

Šiais metais su mūsų socialiniu partneriu Klaipėdos Rotary klubu „Concordia 1826“ tradiciškai valėme Dangę, sveikinome pasižymėjusius policijos pareigūnus. Kaip ir kasmet pavasarį puošėme Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės parapijos CARITAS senelių globos namų teritoriją, o rudenį grėbėme lapus Danės skverelyje, kur mūsų miesto mažuosius džiugina asociacijos „Mano miestas Klaipėda“ iniciatyva įrengta vaikų žaidimų aikštelė. Šiemet pirmąkart startavo mūsų inicijuotas balkonų puošybos gėlėmis projektas. Šiuos renginius planuojame vykdyti ir kitais metais.

Ypač džiaugiamės rudenį mūsų iniciatyva vykusia verslumo stovykla pavadinimu (A)maze Klaipėda, kurios metu daugiau kaip penkiasdešimt klaipėdiečių, jaunimo ir pagyvenusių žmonių, net kelis savaitgalius kartu mokėsi ir sėmėsi įkvėpimo plėtoti socialinį verslą. Dalyviams buvo suteikta naudingos informacijos apie kitais metais startuojančias galimybes gauti finansavimą savo verslo idėjai. Šia informacija su dalyviais noriai dalijosi Klaipėdos integruotų investicijų teritorijos vietos veiklos grupė, Lietuvos darbo birža ir Klaipėdos kredito unija.

Kitais metais asociacijos planuose numatyta visa eilė tradicinių ir naujų renginių bei projektų. Kai kuriems iš jų pradėjome rengtis jau šiemet. Jau dabar vyksta paruošiamieji visame pasaulyje gerai žinomos TEDx konferencijos, kuri iniciatyvių klaipėdiečių pastangomis vyks Klaipėdoje rugsėjo mėnesį, darbai. Asociacijai yra didelė garbė būti šio pasaulinio renginio globėju. Šis ir dar daug kitų projektų mūsų laukia ateinančiais metais. Susipažinti su jais kviečiame, apsilankius asociacijos interneto svetainėje adresu www.mmk.lt, o apie mūsų nuveiktus darbus, su nuotraukose ir video įamžintomis akimirkomis, galima paskaityti asociacijos facebook paskyroje Mano miestas Klaipėda.

Taigi, sveikinu dar kartą Jus, mieli klaipėdiečiai, sulaukus didžiausių metų švenčių. Priimkite mūsų per šiuos metus nuveiktus darbus kaip kuklią dovaną Jums ir mūsų mylimam miestui. Būkite laimingi, būkite lyderiai, būkite klaipėdiečiai!

Asociacijos „Mano miestas Klaipėda“ Prezidentė Indrė Butvilė.