Asociacija „Mano miestas Klaipėda“ – visuomeninė, ne politinė organizacija, vienijanti miesto gyventojus aktyviai veiklai, pastebinti ir viešai įvardijanti aktualiausias miesto problemas, ieškanti kelių joms spręsti, siekianti, kad mūsų miestas pirmautų Lietuvoje ekonominiu, socialiniu bei kultūriniu požiūriu, kurianti Klaipėdos, kaip modernaus, šiuolaikiškai besitvarkančio miesto, įvaizdį.

 

Mūsų partneriai: KIBC ( Klaipėda international bisiness club), Klaipėdos jaunimo centras, Klaipėdos darbdavių asociacija, Mokslo ir technologijų parkas, RK Concordia 1862. Mus palaiko Klaipėdos miesto žiniasklaida ir visuomeniniai veikėjai.

 

Mums svarbu kaip ir kokioje aplinkoje mes gyvename. Esame pasirengę dirbti dėl gražesnio miesto, sėkmingesnio verslo, aukštesnės paslaugų kokybės, socialinės aplinkos.

 

Asociacijos strateginis tikslas – subalansuota ir darni keturių pamatinių miesto sričių plėtra. Pagrindinės veiklos kryptys: pajamos ir turtas, galia ir įtaka, švietimas, kultūra ir sportas. Vadovaujantis šiomis kryptimis įkurtos keturios darbo grupės: verslo, politikos, svietimo bei kultūros. Kiekvienais metais asociacija „Mano miestas Klaipėda“ organizuoja ir kviečia visus klaipėdiečius – rudenį – į lapų grėbimo, žiemą – į sniego kasimo akcijas.

 

Jau penkerius metus iš eilės verslo grupė, remiama bendrovės „Philip Morris Lietuva“ rengia verslumo skatinimo konkursą „Užaugink verslo ideją“, kuri kiekvienais metais pritraukia vis daugiau jaunų žmonių, uostamiesčio studentijos pasivaržyti kuriant, analizuojant įmonių verslumą.

 

Per savo penkerius gyvavimo metus asociacija „Mano miestas Klaipėda“ surengė ne vienus politinius debatus, kuriuose miesto žmonės galejo betarpiškai pabendrauti su politikais, kandidatuojančiais į miesto savivaldą, Lietuvos Seimą ar į Europarlamentą. 2012-ųjų vasarą asociacija su rėmėjų pagalba Klaipėdos miesto jubiliejaus proga padovanojo šventinį fejerverką, klaipėdiečius pakvietė pasiklausyti posmų Klaipėdai, drauge su aktoriais surengė mini spektakį “ Vidudienio šauklys“ .

 

„MANO MIESTAS KLAIPĖDA“ SKLAIDO ABEJINGUMĄ IR NUSIVYLIMĄ

 

Nuo pat pirmųjų asociacijos „Mano miestas Klaipėda“ įsikūrimo dienų valdžios atstovai, garbūs miestelėnai lyg pro padidinamąjį stiklą stebėjo, kuria kryptimi ši organizacija suks, kokios jos bus veiklos, nuotaikos ir siekiai. Buvo manančių, kad tai dar viena politikos keliu besukanti asociacija. Praėjus penkeriems metams, dvejonių nebeliko. Asociacija „Mano miestas Klaipėda“ – tai bendruomenės šauklys, kviečiantis daryti gerus darbus savo miestui.

 

Kai asociacija kurėsi, tuo metu Klaipėdai vadovavo meras Rimantas Taraskevičius. Matęs daugybę besiburiančiu žmonių į įvairias organizacijas, šis patyręs politikas neslėpė savo abejonių. „Taip, šiandien galiu drąsiai pasakyti, kad pirmomis jūsų asociacijos “ Mano miestas Klaipėda“ įsikūrimo dienomis maniau, kad tai dar viena politikuoti žadanti organizacija, – šypsosi buvęs meras. – Tačiau taip neįvyko , jūs nenuėjote pigaus poltitikavimo keliu. Su kuo jus labai sveikinu ir giriu. Per gyvavimo metus jus įrodėte, kad dirbate tik miesto labui, ne kartą ir pas mane buvo ateję asociacijos atstovai su idomiomis idėjomis tiek soprto, tiek kultūros srityse. Mes ir pasiginčydavome, ir priimdavome rimtus sprendimus, nes jūsų tarpe yra labai daug įdomių, veiklių, jau patirties įgavusių klaipėdiečių, kurie tikrai dega noru, kad Klaipėda būtų tas miestas, kuriame gyventi gera.“

 

Klaipėdos savivaldybės vicemeras Vytautas Čepas dažnas asociacijos renginių, diskusijų dalyvis. “ Iš tiesų jūs esate visiški entuziastai, kurie be jokio finansavimo sugebate surengti aukšto lygio renginius, pakviesti į diskusijas politikus, vykdyti akcijas. Labai džiaugiuosi, kad šiuo metu vykdote projektą pagal Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programą, kuris dar geriau leis jums tobulėti ir eiti į priekį. Man tenka dalyvauti įvairiose sueigose, susitikti su žmonėmis, tačiau labai smagu bendrauti su tokiais, kurie ne kalbomis, o realiais darbais puoselėja, gražina savo miestą. Gyvuokite ir būkite tikrais pagalbininkais ir patarėjais miesto valdžiai- šiltų žodžių negailėjo Vytautas Čepas.

 

Ruošiantis politiniams debatams asociacija visada patarimo kreipiasi į Klaipėdos universiteto Politikos mokslų katedros vedeją docentą Saulių Šiliauską. Asociacija „Mano miestas Klaipėda“- viena iš pilietinės visuomenės raiškos formų, vienijanti iniciatyvius, miesto likimui neabejingus klaipėdiečius. MMK, kaip ir kitos panašios visuomeninės organizacijos, sudaro galimybę realizuoti save tiems, kurių netenkina siauros, formalizuotos, ideologizuotos dėl politinės valdžios kovojančių partinės politinės veiklos formos. Per 5 metus MMK paliko gana ryškų pėdsaką miesto viešajame gyvenime, įvairiomis iniciatyvomis, akcijomis skatindama pilietiškumą, bendruomeniškumą ir tuo pačiu išplėsdama realiai veikiančios vietinės demokratijos erdvę. Tokie „demokratija iš apačios“ pavyzdžiai nepakeičia politinių partijų ir kitų demokratinių institucijų. Bendromis pareigūnų, politikų, visuomenininkų, piliečių pastangomis įmanoma įveikti uždarą miestiečių nusišalinimo, atsiribojimo, nusivylimo, abejingumo ratą, išvengti „švelniojo despotizmo“, kai viskuo turi pasirūpinti demokratiška „globėjiška“ valdžia. Kuo daugiau mieste bus pilietiškumą, bendruomeniškumą puoselėjančių iniciatyvų, tuo efektyviau bus panaudojamas jose generuojamas „socialinis kapitalas“, tuo brandesnę demokratiją turėsime Klaipėdoje ir Lietuvoje, – kalbejo Saulius Šiliauskas.

 

Dažnai į Klaipėdą grįžtanti Seimo narė Agnė Bilotaitė radusi laiko pabendrauja su asociacijos jaunimu, skatina jų idėjas, gilinasi į jaunų klaipėdiečių problemas. „Apie asociaciją „Mano miestas Klaipėda“ išgirdau netrukus po to, kai ji buvo įsteigta. Gal dėl to, kad iškart ėmėsi aktyvios veiklos, kuri negalėjo likti nepastebėta? Miesto švarinimo akcijos, diskusijos aktualiomis miestui temomis ir klausimais, labdaros iniciatyvos – visa tai mato klaipėdiečiai ir jau turbūt priprato, kad asociacija tapo neatsiejama miesto gyvenimo dalimi. Labiausiai džiugina tai, kad asociacijos branduolį sudaro verslo žmonės. Daugeliui įprasta manyti, jog verslininkai užsiėmę tik savo reikalais, neretai abejingi visuomenės reikmėms, nelinkę gilintis į dalykus, kurie tiesiogiai nėra su jais susiję ir negali garantuoti materialių dividendų. Šios organizacijos nariai keičia tokias nuostatas, o tuo pačiu stiprina bendruomeniškumo jausmą, skatina visus klaipėdiečius būti labiau pilietiškus, prisidėti prie savo miesto kad ir mažais, bet svarbiais ir prasmingais darbais-“ sakė Agnė Bilotaitė.

 

Asociacija organizuodama renginius, diskusijas, šventes renkasi įvairias Klaipėdos erdves, kad pakviesti miestiečiai galėtų dar kartą, o gal ir naujai į jas pažvelgti. Ne kartą renginiai vyko Dramos teatro patalpose. Direktorius Gediminas Pranckūnas aktyviu klaipėdiečių akcijas, renginius ypač skatina ir mielai globoja. „Aš dažnai pagalvoju apie žmones, susibūrusius į asociaciją “ Mano miestas Klaipėda“. Žinau, kad steigėjai per penkerius metus turėjo įdėti didžiulį darbą, kad ši organizacija vystytųsi ir žmonės ja patikėtų. Šiandien jūs nuėjote penkmetį, nepalūžote, nepagalvojote, kad per sunku, gaila savo laiko ar geriau save pasiūlyti partijoms ar labiau žinomoms organizacijoms. Jums iš tiesų rūpi Klaipėda, jūs gyvenate jos problemomis, jūs norite, kad mūsų senamiestis trauktų ne tik turistus, bet ir miesto žmones, kad jaunimas pamiltų jį. Jūsų laukia dar daug darbų, generuokite idėjas ir mylėkite savo miestą- sakė Gediminas Pranckūnas.

 

MANO VALANDA KLAIPĖDAI

 

„Bendruomeniškumas – ne lyderystė, o gebėjimas veikti kartu“, – tokiu principu vadovaujasi asociacijos „Mano miestas Klaipėda“ prezidentai. Jau keturi asociacijos vedliai nutiese kelią veiklos kryptims, pritraukė ne vieną aktyvų ir savo miestui, jo žmonėms neabejingą klaipėdietį. Kaip jiems sekėsi, kokį kelią jie nuėjo, kokią asociaciją mato šiandien, dalijamės jų patirtimi ir nuveiktais darbais.

 

Pirmasis asociacijos „Mano miestas Klaipėda“ prezidentas, vienas jos steigėjų Kazys Paulikas sako: „Mes tikėjome MMK ateitimi ir šiandieną malonu, kad tai pildosi. Asociacija reikalinga bendruomenei, verslui, jaunimui, valdžiai… Mes tarpininkavome tarp skirtingų Klaipėdos bendruomenės interesų grupių vardan geresnės Klaipėdos. Mūsų komanda manimi patikėjo ir tai labai man svarbu. Aš esu laimingas, kad MMK ne tik gyvena, bet ir auga, vis labiau reikalinga Klaipėdai.

 

Pirmieji metai buvo įdomus ir įsimintini. Formavosi pagrindinė komanda, kuri dabar yra MMK branduolys. Jie veda organizaciją toliau, jie suteikia vis didesnį svorį tiek kiekybine , tiek kokybine prasme“.

 

Po dviejų metų asociacijos vedliu tapo Raimondas Beliauskas. Pasako jo, trečiaisiais organizacijos veiklos metais, prioritetinėmis kryptimis tapo viešumas ir skaidrumas. Tais metais buvo pertvarkyta organizacijos struktūra, įvesta prezidentų metinė rotacija, įsteigtas prezidentų klubas, veiklą pradėjo valdybos strateginis bei vykdomasis komitetas. „Drąsiai galiu pasakyti, kad tais metais viešumo politika buvo aukščiausio lygio ir davė didelius dividentus ateičiai. Asmeniškai man asociacija – tai eksperimentinė visuomenės nuomonės laboratorija, kur gali ateiti su paęiomis įvairiausiomis idėjomis, jas išdėstyti, o įrodęs jų patrauklumą, bandyti jas įgyvendinti“, – kalbėjo Raimondas Beliauskas.

 

Vienas iš asociacijos steigėjų ir trečiasis jos prezidentas Tadas Šatkauskas įsitikinęs, kad nesvarbu, kokioje srityje turime idėjų, galimybių ar noro padirbėti: kultūros, švietimo, politikos ar verslo, visur trūksta bendruomenės rankų. Per penkerius metus nesutikome nei vieno klaipėdiečio, kuris paklaustas, ar galėtu vieną valandą per mėnesį savo asmeninio laiko skirti Klaipėdai, atsakytų neigiamai. Mus galima vadinti pionieriais tarp organizacijų, kurie tampa miesto šeimininkais ne politiniais pagrindais.

 

Šiuo metu prezidentui Sauliui Savickiui pagrindinė emocija kylanti dalyvaujant asociacijos veikloje yra žmonės, klaipėdiečiai. Jauni ir jau patyrę, ieškantys savirealizacijos ir jau galintys dalintis gyvenimiška išmintimi, kalbūs ir tylesni, duodantys ir imantys, bet svarbiausia, tikintys Klaipėda, norintys ir esantys gerų darbų savo miestui ambasadoriai. „Su tokiais žmonėmis asociacijoje prasminga ir naudinga veikti, vykdyti įvairius projektus ar diskutuoti apie miestą.

 

Gyvybinga yra tokia organizacija, kuri geba užtikrinti tęstinumą metai iš metų, todėl vienas iš tikslų per kadenciją buvo užtikrinti veiklos ir tikslų tęstinumą, kuriuos šiuo metu padeda įgyvendinti vykdomas projektas pagal Lietuvos ir Šveicarijos bedradarbiavimo programą“, – sakė prezidentas.

 

Po dviejų mėnesių iškilmingoje ceremonijoje bus įnauguruotas penktasis prezidentas. Šį kartą metus laiko asociacijos vairą pirmą kartą perims moteris – Virginija Beliauskiene. Anot jos, žmogus turi daug poreikių. Tai ne tik fiziologiniai (vandens, oro, maisto), bet socialiniai poreikiai (bičiulystė, bendruomeniškumas, meilė). Ramiai leisdamas laiką prie televizoriaus ir bambėdamas, kad mūsų mieste viskas blogai, nerizikuoji, apsisaugai nuo galimybės sulaukti skeptikų užgauliojimų, visažinių kritikos. „Perimu sustiprėjusią ir pagausėjusią asociaciją. Ypač džiaugiuosi aktyviu ir sumaniu jaunimu, laukia nauji projektai, jau tradiciniais tapę renginiai ir be abejo, nauji iššūkiai ir tikslai“, – kalbėjo būsimoji prezidentė Virginija Beliauskienė.