Klaipėdoje, Šiaurės rage, gegužės 16 dieną, finišavo nacionalinės žuvies rinkimai. Šis titulas atiteko lynui. Naują šalies simbolį ketinama įteisinti, kad būtų oficialus.

Aršiausia konkurentė – lydeka.

Nacionalinės žuvies rinkimus organizavo asociacija „Mano miestas Klaipėda“. Dėl šio titulo varžėsi 15 žuvų. Tris savaites už jas visi Lietuvos gyventojai galėjo balsuoti viename internetiniame portale.

Paskutinis rinkimų etapas vyko šeštadienį Šiaurės rage vykusioje šventėje. Jos dalyviai savo balsus išsakė popieriniame biuletenyje.

Kad nacionaline žuvimi taptų lynas, pasisakė 25 proc. visų balsavusių. Pasak asociacijos „Mano miestas Klaipėda“ valdybos pirmininko Gintaro Bendžiaus, šiai žuviai ant uodegos lipo lydeka.

„Vyko arši kova, bet nacionaline žuvimi tapo lynas. Manau, kad tai geriau nei lydeka. Ši yra Švedijos nacionalinė žuvis. Dabar išsiskirsime“, – tvirtino pirmininkas.

Už lyno ir lydekos nugarų liko karosas, ešerys ir stinta. Būtent šiai žuviai didžiausią palankumą parodė klaipėdiečiai. Ji surinko daugiausia balsų Šiaurės rage vykusiame balsavime.

„Nieko nuostabaus, kad klaipėdiečiai pasisakė už jūrinę žuvį. Jei būtų balsavę tik uostamiesčio gyventojai, manau, kad stinta būtų šventusi pergalę“, – teigė pirmininkas.

Įsteigė rinkimų komitetą

G.Bendžius pasakojo, kad idėja suorganizuoti nacionalinės žuvies rinkimus asociacijos „Mano miestas Klaipėda“ nariams kilo praėjusiais metais.

„Pagalvojome, kad kitos šalys turi savo nacionalines žuvis: estai – strimelę, suomiai – ešerį, švedai – lydeką. Lietuva turi tik nacionalinį paukštį – gandrą. O kas kitas, jei ne Klaipėdos kraštas, turėjo organizuoti tokius rinkimus. Juk jis ir žuvis neatsiejama nuo senų laikų“, – pasakojo pirmininkas.

Pasak G.Bendžiaus, pirmiausia parašyta, kad įvairios įstaigos, specialistai sudarytų savo dešimtukus, kokia žuvis turėtų būti nacionaline.

Iš jų, į pagalbą pasitelkus specialistus buvo sudarytas penkioliktukas, už kurį galėjo balsuoti visi. Buvo įsteigtas Nacionalinės žuvies rinkimų komitetas.

Lynus paleido į Danę

Pirmininko teigimu, prie rinkimų organizavimo prisidėjo Žemės ūkio ir Aplinkos ministerijos. Išrinktą nacionalinę žuvį bus bandoma įteisinti, kad ši taptų oficialiu simboliu.

„Panaudoti tokį simbolių galimybių yra daug. Tereikia fantazijos. Pavyzdžiui nacionalinio paukščiu gandru – yra puošiamos sodybos. Lyno simboliu galėtų būti žymimos kavinės. Galima būtų padaryti ženkliukus. Kitais metais vėl organizuosime šventę. Būtinai panaudosime it nacionalinės žuvies simbolį“, – tvirtino pirmininkas.

Organizatoriai Šiaurės rage į Danę paleido lynų: „Jei išrinkome nacionalinę žuvį, tai ji turi gyventi ir mūsų upėje“.