""LDM Prano Domšaičio galerijoje 2015 m. vasario 26 d., ketvirtadienį, 17 val. atidaryta Alfredo Petro Gužo tapybos paroda „Žmogus liepsnojančia širdimi“.

Alfredas Petras Gužas (1933–2013) – klaipėdietis dailės pedagogas ir tapytojas, grafikas, nebijojęs drąsiai bei nuoširdžiai imtis daugelio ir įvairių meno sričių.

 

Gimęs Juodupės miestelyje Rokiškio rajone, vaikystę ir ankstyvą jaunystę praleido Kaune. Meno keliu pasuko ne iš karto, po vidurinės mokyklos baigė Veterinarijos akademiją Kaune. Kurį laiką dirbo žemės ūkio srityje, bet prigimtis neleido ten ilgai užsibūti.

 

Persikėlęs į Klaipėdą, įstojo į dailės klubą „Guboja“, dalyvavo pleneruose, bendrose parodose, kūrybinėse stovyklose. Būdamas keturiasdešimties, A. P. Gužas pradėjo dirbti dailės mokytoju buvusioje K. Donelaičio vidurinėje mokykloje (dabar Vytauto Didžiojo gimnazija), o 1973 m. – studijuoti dailės pedagogiką Vilniaus valstybiniame dailės institute (dabar Vilniaus dailės akademija).

 

Mokiniai jį labai mylėjo. Ir tai nė kiek nestebina. Jei ir yra Mokytojų iš didžiosios raidės, tai jis neabejotinai  tokiu ir buvo. Jo užsidegimas kūrybai, paties darbai jau buvo pakankamas autoritetas, o kur dar didelis noras ir gebėjimas perteikti žinias, parodyti vaikams, kad jie patys gali ir moka kurti, skatinti kiekvieną tokiu žodžiu, kuris bus geriausiai išgirstas. Žavėjo ir jo drąsa visada išlikti savimi, nepaklusti nusistovėjusioms normoms.

 

A. P. Gužo kūrybos palikimą sudaro aliejinė tapyba, grafika – monotipijos, linoraižiniai, eksperimentiniai darbai, taip pat juodai balta juostinė fotografija. Tai nepelnytai mažai dėmesio sulaukę eksperimentinių technikų, rankiniu būdu gautų efektų kūrimo dar iki skaitmeninės fotografijos ir manipuliacijų išplitimo pavyzdžiai. Nemaža medžio drožybos, kurią labiausiai pamėgo paskutiniais gyvenimo metais.

 

Laikui bėgant, A. P. Gužo darbai pabuvojo parodose ne tik  įvairiuose Lietuvos miestuose, bet ir Švedijoje, Estijoje, Vokietijoje, Rusijoje, Japonijoje.  Paskutinė paroda kartu su žmona Galina buvo surengta gimtajame Kaune 2012 m.

 

Paroda veiks iki kovo 22 d.