Idėja "išprausti" Dangę gimė gal prieš penkerius metus rotariečių klubui "Concordia 1826" ir asociacijai "Mano miestas Klaipėda". Pirmoji akcija buvo surengta po Jūros šventės, prieš pat miesto gimtadienį.

"Rytą pradedame švaros akcija, vakare džiaugsimės fejerverku ir baigtais darbais. Ši akcija prieš kelis metus yra gavusi iš Aplinkos apsaugos ministerijos respublikinį apdovanojimą už visuomeninę iniciatyvą. Mūsų klubas nori tokiomis akcijomis atkreipti dėmesį, jos skirtos ekologinei-edukacinei misijai. Parodyti, jog kartu dirbdami galime padaryti nors po mažą darbelį, kad mūsų Dangė būtų švaresnė, grynesnė. Kita vertus, akciją vadiname "Švari Dangė", akcentuodami senąjį upės pavadinimą, ir galvojame, kad Danės pavadinimas yra kalbos šiukšlė", – sakė akcijos organizatorių vadovas rotorietis Raimondas Beliauskas.

Aktyvistai jau treti metai susitaria su narų klubo "Oktopusas" narais, kurie po 3-4 savanoriaudami, akcijoje lenda į gylį, talkininkai su 8 guminėmis valtelėmis plaukia iš narų šiukšles rinkdami. Pernai narai, dirbdami tolėliau nuo Senosios perkėlos, Danėje rado ir betono luitų, armatūros, ir, dirdami tamsoje, suplėšė savo pirštines.

Rotariai pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Lapių pagrindine mokykla. Vyresnieji draugai įvertino pakrantės jaunųjų talkininkų darbštumą, ir ateityje ketina pagerinti mokyklos gyvenimą. Štai kaip suvienija bendras darbas. Vaikai vakare bus plukdomi karamaranu "Smiltynė", o kol kas skriejo guminėmis valtimis.

Šių metų naujiena – gavus Savivaldybės leidmą, mieste "kerpami" želdiniai, pašalinami pažymėtieji medžiai, buvę kliuviniai pėstiesiems.

"Didžiuojamės ir džiaugiamės, kad ir miesto valdžia atkreipė dėmesė į upės gyvybinius klausimus, ir, gavę paramą iš Europos Sąjungos fondų,taip pat imsis intensyvių valymo darbų. Reikalai juda, tad laikome, jog mūsų tikslas yra pasiektas", – sakė R. Beliauskas.

Anot jo, Dangę valyti – amžinas darbas, norėtųsi, kad ji "neturtėtų" šiukšlėmis, kaip ir jos pakrantės, meldynai. Kokie turi būti žmonės, kad šalia stovint šiukšliadėžei, mestų brudą į upę? Vienas iš akcijos "Švari Dangė" šūkių yra "Paskirk savo valandą Klaipėdai", ir iš tikrųjų, jeigu kiekvienas klaipėdietis tai darytų, taptume tauresni ir geresni..

http://www.ve.lt/naujienos/klaipeda1/klaipeda/klaipedieciai-pasistenge-kad-dange-kvepuotu-lengviau-1192920/